fbpx

Mustasaaren kirkon julkisivuremontti – kerralla kestävää, vanhaa kunnioittaen

Mustasaaren kirkko on arkkitehti Carl Fredrik Adelcrantzin suunnittelema kirkkorakennus Vanhassa Vaasassa. Rakennus valmistui alun perin Vaasan hovioikeuden taloksi vuonna 1776. Vuonna 1852 tapahtuneen Vaasan palon jälkeen rakennus muutettiin Mustasaaren seurakunnan kirkoksi, jonka toiminta on jatkunut tähän päivään saakka.

Mustasaaren kirkon julkisivut oli viimeksi maalattu ja kunnostettu vuonna 2007 kalkkilaastilla ja kalkkimaalilla. Vaikka korjauksista oli verrattain lyhyt aika, olivat julkisivut jo paikoin hyvin kuluneet. Tähän ongelmaan lähdettiin hakemaan ratkaisua uuden julkisivusaneerauksen yhteydessä.

Oikeilla tuotteilla kestävämpi julkisivu

Kirkon julkisivujen nopeaan kulumiseen johtaneita syitä olivat mm.

  • mahdollinen laastin väärä työstötapa
  • liian tiivis maalipinta ja tätä kautta rakenteen heikentynyt kyky vastaanottaa ja luovuttaa kosteutta.


Suuren, historiallisen rakennuksen julkisivujen remontointi 10 vuoden sykleissä on kestämätöntä seurakunnalle. Työvirheiden lisäksi kirkon sijainti on sellainen, että se altistuu kovalle säärasitukselle, jota edellisessä saneerauksessa käytetty kalkkimaalipinta ei kestä.

Tästä syystä museovirasto hyväksyi kohteen julkisivumaaliksi esitetyn, ulkoasultaan kalkkimaalin kaltaisen, mattapintaisen ja mineraalisen Keim Purkristalat puhdassilikaattimaalin.

Puhdassilikaattimaali suojelemaan arvokasta pintaa

Keim Purkristalat puhdassilikaattimaali on kehitetty vuonna 1878 ja se edustaa käyttöiältään maailman kärkeä. Tällä maalilla toteutettavien julkisivukorjausten huoltovälitavoitteena on minimissään 30-vuoden käyttöikä – johon, ja jopa pidempään, on päästy monissa kohteissa. Siksipä Keim Farben tarjoaa Keim Purkristalat tuotteelle 20 vuoden takuun.

Suomalaisista, kyseisellä silikaattimaalilla käsitellyistä kohteista mainittakoon tänä vuonna huoltomaalattavat Merikasarmin rakennus Helsingin Katajanokalla, sekä Yliopiston päärakennus Senaatintorin laidalla, jotka on viimeksi maalattu 80-luvulla Keim Purkristalat -maalilla.

Keim Purkristalat on aito ja alkuperäinen puhdassilikaattimaali, joka tunnetaan Suomessa erityisesti arvo- ja rakennushistoriallisten kohteiden julkisivumaalina. Tämän lisäksi tuotetta käytetään vaativissa kohteissa kestämään kovaa säänrasitusta sekä taloyhtiöiden julkisivuilla pitkäkestoisena julkisivumaalina. Voit lukea lisää tuotteesta ja sen sitoutumisesta alustaan kotisivuiltamme.

Laasti- ja maalikorjaukset ja seuranta - 2017-2020

Mustasaaren kirkon ensimmäiset laasti- ja maalikorjaukset toteutettiin vuonna 2017 rakennuksen eteläpäätyyn (Kuvat 2 ja 4).

Kuvassa 2 on eteläpääty vuoden 2017 tammikuussa kuvattuna, ennen saneerauksen aloittamista. Havaittavissa oli maalin lastuamista irti alustastaan. Laasti oli hierretty vuonna 2007 työstettäessä umpeen siten, että laastin pintaan oli muodostunut tiivis, maalia imemätön ja samalla kosteuden kulkua estävä kerros.

Kyseiset maali- ja laastikerrokset poistettiin kovaan alustaan asti ja julkisivu pintalaastitettiin Keim Univesralputz -laastilla ja maalattiin Keim Purkristalat -maalilla.

2017 korjatun päädyn katselmuksessa yhdessä arkkitehdin, kiinteistöpäällikön ja urakoitsijan kanssa todettiin sen olevan täysin uutta vastaavassa kunnossa.

Vuonna 2019 toteutettiin hautausmaan puoleisen pitkän julkisivun laasti- ja maalikorjaukset (Kuva 1).

Vuonna 2020 korjattiin mm. sokkelin kopoalueet rappaamalla ne uudelleen pohjasta pintaan, paikkaamalla julkisivusta ilmenneitä halkeamia (kuva 3) ja antamalla julkisivulle kestävä ja pitkäikäinen pintalaasti ja maalipinta.

Kuvassa 4 näkyy sama eteläpääty sekä vuoden 2020 korjattavaa aluetta kuvattuna elokuussa 2020.

Suolavaurioiden korjaus 2021

Vuonna 2021 Mustasaaren kirkon saneerausprojekti jatkui, jolloin korjattiin kohteen Pohjoisen siipirakennuksen suolojen läpitunkeumasta vaurioituneita julkisivuja. Korjauksessa käytettiin Keim Porosan -sarjan suolankeruulaasteja. Vanhat suoloista vaurioituneet laastikerrokset poistettiin noin 1 m korkeuteen korjauksia varten.

Järjestelmän kynsilaastiksi asennettiin KEIM Porosan®-Trass-Zementputz, jota seurasi alustan tasoituslaasti Keim Porosan Ausgleichputz NP.  Lopullinen suolankeruulaastikerros toteutettiin tuotteella KEIM Porosan Trass-Sanierputz.

Porosan-laastit sisältävät suuren määrän huokosia >45 %,  jolloin suoloilla on tilaa kiteytyä laastikerrosten huokosiin pinnotteiden vaurioitumatta. Lisäksi tuotteet täyttävät WTA 2-9-04/D -standardin ollen hyväksyttyjä käytettäväksi museaalisten rakennusten saneeraamiseen.

Kestävä, historiaa kunnioittava julkisivusaneeraus

Sellainen oli Mustasaaren kirkon julkisivusaneerausprojekti. Ennen julkisivusaneerauksen aloitusta tunnistettiin kohteen ongelmat ja etsittiin historiallisesti arvokkaan, sään armoilla olevan kohteen luonteelle parhaiten sopivat rakennusmateriaalit. Niiden avulla, ammattitaitoisen urakoitsijan käsissä, syntyy vanhaa kunnioittava, pitkäikäinen ja kestävä julkisivu.

Voisiko näistä ratkaisuista olla apua sinun projektissasi?

Onko sinulla kysymyksiä projektista tai siinä käytetyistä ratkaisuista? Kerromme mielellämme lisää ja keskustelemme sinun saneeraus- tai rakennusprojektisi vaatimuksista. Ota yhteyttä!