Suomessa 1950-1980 luvun betonirakenteet vaativat jo kunnostuksia
1920-luvun alussa rakennettuun Valtion margariinitehtaan rakennukseen oli valmisteilla 31 asuntoa. Kohteena aikakaudelleen tyypillisen massiivitiilirakennuksen lämmöneristävyys nykyisellään ei ollut riittävällä tasolla asuinmukavuuden takaamiseksi.
Rakennuksen lämmöneristys vaatii siis parantamista, jotta se voi saada uuden elämän, eli se voidaan remontoida asuinkäyttöön. Kauniista, historiallisesta rakennuksesta on kuitenkin suojeltu ulkoseinät ja savupiippu ‒ ja näiden julkisivun suojeluvaatimusten johdosta ulkopuolinen lämmöneristys ei tullut tässä kohteessa kysymykseen.
Onneksi tarjolla on esteettisiä ja tehokkaita ratkaisuja myös kohteisiin, joissa lämmöneristystä ei voida parannella rakennuksen ulkopuolelta. Tässä kohteessa päädyttiin käyttämään rakennuksen sisäpuolista Keim iPor silikaattilevyjärjestelmää.
Miksi valitsimme Keim iPor -ratkaisun?
Keim iPor silikaattilevyjärjestelmän kaikki komponentit oikaisulaastista pintamaaliin ovat diffuusioavoimia. Näin mahdollinen rakenteeseen tuleva tai siellä oleva kosteus ei kerry tiiviiden pintojen taakse.
Järjestelmä soveltuu myös maanvastaisten kellarirakenteiden sisäpuoliseen lämmöneristykseen, sekä toimii kosteutta tasaavana bufferina sisäilman kosteudenvaihteluille.
Keim iPor siis eristää tehokkaasti antaen silti rakenteen hengittää, mikä on elintärkeää sen hyvinvoinnille ja kestävyydelle.
Lämmöneristysprojektin eteneminen
Lämmöneristysprojektin alussa oli vanhan margariinitehtaan sisäpinnat puhdistettu käytännössä paljaalle tiilirungolle. Kohteessa käytetyn Keim iPor silikaattilevyjärjestelmän asennustyöt aloitettiin asennusopastuksella – tarjoamme nimittäin aina opastusta tuotteidemme käytössä rakennuskohteessa, olipa asiakkaamme suunnittelija, urakoitsija tai rakentaja.
Opastuksen jälkeen siirryimme alustan oikaisuun ja sen kasvatukseen tarvittavaan korkeuteensa.
Alustan oikaisu ja kasvatus
Alustan oikaisu ja kasvatus toteutettiin tuotteella Keim Seccopor Grosso. Laasti on diffuusioavoin eli ei kerrytä kosteutta taakseen vaan hengittää ja edesauttaa terveellisen sisäilman luomisessa.
Keim Seccopor Grosso -laasti toimii myös suolankeruulaastina 20 mm kerrosvahvuudesta ylöspäin.
Silikaattilevyjen asennus
Silikaattilevyt asennettiin alustaan kaksoiskiinnityksellä. Laasti levitettiin ja kammattiin auki seinään sekä levyyn 10 mm kammalla. Näin varmistettiin, että levyn ja alustan välissä on riittävästi laastia, jotta alustan mahdollinen kosteus pääsee kulkeutumaan rungosta levyjärjestelmään.
Järjestelmän kiinnitys- ja pintalaastina käytettiin erittäin diffuusioavointa Keim Mycal-Por erikoiskalkkilaastia.
Erityishuomio ikkunanpieliin
Ikkunanpieliin asennettiin oma, iPor levyä lujempi pielilevy Keim Mycal-CS Laibungsplatte. Levyjen kiinnityksen jälkeen levytetty pinta hierrettiin tasaiseksi. Levypintaan asennettiin vielä lasikuituverkko vahvistamaan Keim Mycal-Por -pintalaastia.
Pintalaastin päälle asennettiin hienotasoite Keim Dolomitspachtel. Tuote on dolomiittikiveen perustuva diffuusioavoin tasoite, joka soveltuu käytettäväksi Keim iPor järjestelmän kanssa
Esteettinen, kestävä ja terveellinen lopputulos
Kuvassa näkyy valmista, tasoitettua ja maalattua sisäseinää. Seinät maalattiin Keim Mycal Top sisäsilikaattimaalilla.
Lopputuloksena lämmin, kosteusteknisesti toimiva, palamaton ja arvokkaan tyylikäs sisäpinta. Vanha valtion margariiinitehdas on heräämässä henkiin viihtyisinä, historiallista alkuperää kunnioittavina asuntoina.
Aiheeseen liittyvät nostot
Ota yhteyttä
Insinööritoimisto Sulin Oy
Valuraudankuja 8
00700 Helsinki
+358 9 3505 700
myyntipalvelut@sulinoy.fi
Y-tunnus: 2036138-0