fbpx

KEIM JA XYPEX -
RIVITALOYHTIÖN
KOKONAISVALTAISTA
KOSTEUDENHALLINTAA

Espoon Haukilahdessa sijaitsevassa taloyhtiössä toteutettiin kokonaisvaltainen kosteudenhallintaprojekti. Kohderakennus on rakennettu vuonna 1967 ja siinä on 11 huoneistoa. Rakennusajankohdalle tyypillisesti talon alakerran maanvastaiset seinät ovat betonia ja niiden kosteuseristys on jäänyt puutteelliseksi. Lisäksi rakennus on perustettu puutteellisen kapillaarikatkomaan päälle, jolloin rakennekosteus ilmenee sekä kapillaarisesti alhaalta ylöspäin nousevana, kuin maanvastaisena läpitunkeumana. Tämän kohteen kosteudenhallintaprojektissa käytettyjen Keim- ja Xypex-ratkaisutuotteiden ominaisuudet tulivatkin todella tarpeeseen.

Xypex Concentrate - tehokas kapillaarikatko

Kohteen betonirakenteiden kapillaarikatko toteutettiin Xypex Concentrate -tuotteella, joka tiivistää betonirakenteen muodostamalla liukenematonta kidettä rakenteen huokosiin. Muodostuva aine syntyy veden ja betonin mineraalien yhteisvaikutuksesta edeten tehokkaasti jopa 30 cm päähän asennuskohdasta. Kohteessa katko injektoitiin suoraan rakenteen sisään porareikien kautta.

Sulin Oy - Xypex Concentrate
Sulin Oy - Haukilahti
Sulin Oy - Haukilahti 2

Keim Seccopor Grosso - tehokasta kosteuden siirtoa kellaritiloihin

Purkuvaiheessa kohteen maanvastaisten seinien todettiin olevan vinot. Tämän vuoksi oikaisulaastiksi valittiin kellaritiloihin kehitetty Keim Seccopor Grosso -laasti. Tuote toimii erinomaisesti kosteutta tasaavana ja siirtävänä sekä suolankeruulaastina. Tuotetta voidaan käyttää kosteutta tasaavana laastina min. 10 mm kerroksena ja se toimii suolojen kanssa 20 mm kerrospaksuudesta alkaen. Tässä kohteessa paksuimmat oikaisut olivat yli 50 mm. Oikein asennettu laastipinta voidaan jatkokäsitellä KEIM -järjestelmän tasoittein ja maalein. 

Keim iPor -silikaattilevyjärjestelmä - diffuusioavoimet komponentit alusta loppuun

Kohteen maanvastaisten seinien lämmöneristeeksi asennettiin Keim iPor silikaattilevyjärjestelmä, jolla korvattiin vanhat koolatut mineraalivillaeristeet. Lisäksi kohteen maanvastaiseen seinään asennettiin Xypex Concentrate estämään kapillaarinen kosteudennousu betonirakenteessa.

Keim iPor silikaattilevyjärjestelmän kaikki komponentit oikaisulaastista pintamaaliin ovat diffuusioavoimia. Näin mahdollinen rakenteeseen tuleva tai siinä oleva kosteus ei kerry tiiviiden pintojen taakse, vaan pääsee vapautumaan huoneilmaan diffuusioavointen pintamateriaalien läpi.

Keimin järjestelmä soveltuu myös maanvastaisten kellarirakenteiden sisäpuoliseen lämmöneristykseen ja se toimii myös kosteutta tasaavana bufferina sisäilman kosteusvaihteluille.

Kosteudenhallinta-järjestelmän asennus - Keim-tuotevalikoiman saumatonta yhteispeliä

Ennen järjestelmän asennusta kohteen sisäpinnat puhdistettiin puhtaalle betonipinnalle. Tässä vaiheessa vanhan eristeratkaisun huomattiin vaurioituneen maanvastaisen rakenteen läpi tulleesta kosteudesta. Betonipinnalle asennettiin rakenteen tiivistävä Xypex Concentrate -tuote, jonka jälkeen kohteessa käytetyn Keim iPor silikaattilevyjärjestelmän asennustyö aloitettiin asennusopastuksella ja alustan oikaisulla Keim Seccopor Grosso laastilla. Opastuksen yhteydessä järjestelmän alle lattiaan ja seinälle asennettiin paisuva saumanauha levyn keskikohtaan – 100 mm ja paksumpiin levyihin 2 nauhaa ja kapeampiin levypaksuuksiin yksi nauha.

 

Silikaattilevyt asennettiin alustaan kaksoiskiinnityksellä. Laasti levitettiin ja kammattiin auki seinään ja levyyn 10 mm kammalla. Tällä toimenpiteellä varmistettiin laastin riittävyys levyn ja alustan välissä, jotta alustan mahdollinen kosteus pääsee kulkeutumaan rungosta levyjärjestelmään. Järjestelmän kiinnitys- ja pintalaastina käytettiin erittäin diffuusioavointa ja kosteutta kuljettavaa Keim Mycal-Por erikoiskalkkilaastia.

Sulin Oy - Haukilahti - k

Levyjen kiinnityksen jälkeen levytetty pinta hierrettiin tasaiseksi uretaanihiertimellä ennen pintalaastin levitystä. Pintalaastin sekaan asennettiin 4 x 4 mm -kokoinen koukutettu lasikuituverkko vahvistamaan Keim Mycal-Por -pintalaastia. Lasikuituverkon asennuksen jälkeen asennettiin vielä toinen kerros pintalaastia, jotta saavutettiin haluttu min. 4 mm -paksuinen laastikerros ja tasainen laastipinta.

Sulin Oy - Haukilahti - levyjen kiinnitys

Keim Seccopor® laastin huokosrakenne

Kim Seccopor-laastin huokosrakenne

Pintalaastin päälle asennettiin vielä dolomiittikiveen perustuva hienotasoite Keim Dolomitspachtel, joka soveltuu käytettäväksi Keim iPor -järjestelmän kanssa. Hienotasoitteen käyttäminen ei ole aina pakollista, mutta sitä käytettäessä pinnasta saadaan modernin sileän sisäpinnan kaltainen. Verrokkilaastipintana Keim Mycal Por jättää sileän, mutta struktuuriltaan hieman karhean lopputuloksen.

 

Kuvassa tasoitettua ja maalattua sisäseinää. Kohde maalattiin Keim Mycal Top -sisäsilikaattimaalilla. Lopputuloksena on lämmin, kosteusteknisesti toimiva, palamaton ja arvokkaan tyylikäs sisäpinta.

Keim iPor -silikaattilevyjärjestelmä pähkinänkuoressa

Keim Farben tarjoaa kokonaisvaltaista järjestelmää silikaattilevyyn perustuvaan sisäpuoliseen lämmöneristämiseen. Levyn lisäksi järjestelmä sisältää alustan oikaisulaastin, levyjen kiinnitys- ja pintalaastin, lasikuituverkon, hienotasoitteen sekä pintamaalin. Lisäksi järjestelmään kuuluu paisuva saumanauha levyjärjestelmän reunoille, oma pielilevy sekä ulkokulmavahvikkeet esimerkiksi ikkuna- ja oviaukkoihin.

Voisiko näistä ratkaisuista olla apua sinun projektissasi?

Onko sinulla kysymyksiä projektista tai siinä käytetyistä ratkaisuista? Kerromme mielellämme lisää ja keskustelemme sinun saneeraus- tai rakennusprojektisi vaatimuksista. Ota yhteyttä!