MITÄ OVAT
SILIKAATTIMAALIT

Silikaattimaalien käytöstä Suomessa on pitkä historia, joka ulottuu yli 100 vuoden taakse. Silti tämä maalityyppi on verrattain tuntematon ja monesti se sekoitetaan nimensä puolesta orgaanisiin tuotteisiin kuten silikonihartsi- ja silikonimaaleihin.   

Silikaattimaali - Mistä se koostuu?

Englannin kielessä silikaattimaalia kutsutaan silikaattimineraalimaaliksi (silicate mineral paint) ja mineraaliväriksi (mineral colors). Ruotsiksi mineral färg. Nämä ovat kuvaavia nimiä, sillä kyseessä on mineraalisesta sideaineesta, pigmenteistä ja täyteaineista koostuva maali.

KEIM-silikaattimaalien sideaine on kaliumvesilasi (K2O n SiO2). Se muodostetaan kuumentamalla kvartsi ja kaliumkarbonaatti 1400 celsiusasteessa. Tämän jälkeen lisätään vettä ja lopputuloksena liuennut kaliumvesilasi otetaan talteen. Maalattaessa mineraaliset kuivajauhepigmentit sekoitetaan sideaineen kanssa. Lopputuloksena syntyy seos, joka imeytyessään sitoutuu osaksi alusrakennetta ja kovettuu ilmassa olevan hiilidioksidin kanssa erottamattomaksi osaksi alustaansa. Prosessin ansiosta lopputuloksena oleva maali ei ole erillinen kalvo, vaan osa alusrakennetta ja se mahdollistaa rakenteeseen päässeen kosteuden poistumisen estoitta.

Sulin Oy - Silikaattimaali - Mistä se koostuu

Silikaattimaaleja kolmessa luokassa

Vuosien varrella maalien teollinen valmistaminen on kehittynyt ja tämä on mahdollistanut erilaisten silikaattimaaliversioiden valmistamisen erilaisiin käyttötarpeisiin.

Silikaattimaalit on jaettu kolmeen luokkaan DIN 18363 standardin mukaisesti:

  • puhdassilikaattimaalit
  • dispersiosilikaattimaalit
  • sol-silikaattimaalit

 

Puhdassilikaattimaalit – vapaita dispersioaineista 

Puhdassilikaattimaalit ovat nimensä mukaisesti puhtaita eli vapaita dispersioaineista l. muoveista ja muista orgaanisista osista. Ensimmäiseksi kehitetty silikaattimaali oli puhdassilikaattimaali ja sen kehitti vuonna 1878 A.W Keim. Tämä maali on erityisen tunnettu sen pitkästä elinkaarikestosta ja kalkkimaisesta pilveilevän elävästä pinnasta. Suomessa ensimmäiset puhdassilikaattimaalikohteet ovat jo yli 120 vuoden takaa. Tuoteniminä ovat KEIM Purkristalat ja KEIM Unikristalat.   

Dispersiosilikaattimaalit – yksikomponenttiset silikaattimaalit  

Dispersiosilikaattimaalit kehitetiin 1950- ja 1960-luvuilla. Niissä on mukana orgaanisia lisäaineita, kuten mm. akrylaattidispersiota, hydrofobointiaineita ja paksuntajia. Tuote kehitettiin, jotta maali olisi perinnemaaleja helpompi maalata ja soveltuisi useammille pinnoille. Tuotekehittelyn myötä dispersiosilikaattimaalin orgaaninen osa kuitenkin kuluu auringon UV- ja IF-säteiden vaikutuksesta.  

 

Dispersiosilikaattimaalit on jaoteltu kahteen alaluokkaan; epäorgaaninen (< 5 % orgaanista osaa) ja orgaaninen dispersiosilikaattimaali. Epäorgaanisen dispersiosilikaattimaalin tuotenimenä on Keim Granital 

Sol-silikaattimaali – uusin sukupolvi 

Sol-silikaattimaali on uusin sukupolvi silikaattimaalien ryhmässä. Maalin sideaine on edelleen kehitetty yhdistämällä kaliumvesilasi sekä sol-silikaatti. Tämä mahdollistaa tuotteen entistä helpomman maalattavuuden, paremman peittävyyden ja soveltuvuuden entistä useammille pinnoille. Tuote on mullistanut silikaattimaalien käytön ja korvannut orgaanista sideainetta sisältävien maalien tarpeen, kuten silikonihartsi ja akrylaattimaalit. Tuotenimenä ovat Keim Soldalit ja Keim Soldalit-ME. 

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä meihin: [email protected]